400 г брашно
250 г краве масло (със стайна температура)
200 г кафява захар
125 г филирани бадеми
50 г черешов мармалад
10 г бурбонска ванилова захар
2 яйца (+ 1 за мазане)
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол
за крема:
1 л прясно мляко
12 яйца
400 г захар
100 г царевично нишесте
10 г бурбонска ванилова захар
Начин на приготвяне:
Бадемите се смилат и се смесват с брашното, солта, ваниловата захар и бакпулвера. Захарта за тестото се разбива с маслото. Добавят се яйцата и пак се разбива.
Сипват се сухите съставки и се разбърква до хомогенизиране. Тестото се разделя на две части, които се оформят като диск и се завиват във фолио за свежо съхранение. Прибират се в хладилник за 1 час.
Млякото се загрява. Яйцата се разбиват леко, прибавят се захарта, ваниловата захар и нишестето и се разбърква.
Горещото мляко се налива към яйчената смес. Разбърква се до хомогенизиране. Слага се на котлона и се готви на слаб огън, докато се сгъсти при постоянно бъркане. Охлажда се.
Единият диск тесто се разточва и с него се покриват дъното и стените на форма за печене с подвижно дъно. Прибира се в хладилник за 30 минути.
След това се намазва с мармалада и се покрива с охладения крем. Разточва се и останалото тесто и с него се покрива крема. Хубаво се притиска от страни, да се залепи. Прибира се в хладилник за 40 минути.
Десетина минути преди да се извади, се намазва с яйце, разбито с вода. Пече се 30–40 минути на долната решетка в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
Още рецепти:
Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути
Вулканската кухня на Каталуния