250 г краве масло (много меко)
160 г кафява захар
4 г едра сол
1 с.л. ванилов екстракт
125 г бадемово брашно (фино смлени бадеми)
150 г яйца (3 яйца със стайна температура)
280 г брашно
4 г бакпулвер
За маковата плънка:
300 г смлени макови семена
100 г захар
600 г прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
В купата на миксера смесете мекото масло и кафявата захар, солта и бадемовото брашно. Разбивайте с широката бъркалка на висока скорост около 3 минути, докато сместа стане светла и мека.
Едно по едно добавяйте яйцата, разбивайте, докато добре се поемат от сместа. При всяко добавяне обирайте с шпатула сместа от стените на купата. Сипете и ванилията.
Добавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на ниска скорост, докато не получите хомогенна смес. Тестото е много меко и с него не може да се работи с ръце.
За маковата плънка смесете мака, захарта, млякото и ваниловия екстракт в малка тенджера. Загрявайте постепенно, докато захарта не се разтопи, после усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да къкри. Не спирайте да бъркате, защото бързо загаря. Сместа е вряла и пръски от нея изскачат от тенджерата, така че е хубаво частично да я покриете с капак, но така че да не пречите на парата да излиза навън. Когато сместа се сгъсти достатъчно, оставете я да се охлади, а после я приберете в хладилника за 20 минути.
Хубаво намажете с масло квадратен ринг за торта (20х20 см). Поставете го в тава, която сте застлали със силиконов килим. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и направете един слой на дъното. После оформете зид от тестото по стените на формата. Изсипете плънката в средата, изравнете. Покрийте я с един слой тестото. За да изравните, може да покриете с прозрачно фолио и с ръка да загладите повърхността. Оставете в хладилник за 1-2 часа.
Намажете сладкиша с разбит жълтък, направете шарка с вилица и отново намажете с жълтък. Ако междувременно се е затоплил, отново охладете. Печете в загрята на 180 градуса на средна решетка за 30-40 минути. Оставете сладкиша във формата поне 20 минути, преди да го извадите. Преди да го разрежете, трябва да изстине добре.
Прочетете още:
- Кекс с тахан, сусам и мляко
- Двойношоколадов кекс с цял портокал
- Бърз кекс с кисело мляко
- Ароматен кекс с индийско орехче
- Шоколадов кекс с банани
- Бисквити от кекс