За баницата
кори за баница - 1 пакет
яйца - 3 броя
кисело мляко - 400 гр
захар - 100 гр
брашно - 200 гр
ванилов екстракт - 1 ч.л.
локум - 2 кутии
орехи смлени - 1 ч.ч.
сушени плодове по избор - 1,5 ч.ч.
олио - 2 с.л.
За сиропа
захар - 1 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
масло - 20 гр
Много повече от сладка баница с локум е това. Корите за баница са само основата, върху която се изгражда този сладкиш. В него има и кексово тесто, и локум, и орехи, и сушени плодове в перфектен баланс. Да не забравяме и сиропа, който е в съвсем премерено количество, така че да придаде сочност, без десертът да плува в него. Истински зимен разкош! Ако ви се прииска нещо сладичко и домашно, това е рецептата. А и ще разнообразите десертите, които обичайно приготвяте за близките си.
Сладката баница с локум, орехи и сушени плодове е нетипична рецепта от Mate Kitchen. В традиционните представи баницата не изглежда по този начин. Корите за баница обаче предлагат много повече възможности от това, за което сме свикнали да ги използваме. Достатъчно е да си припомним мандраджийския бюрек или пък панирания кашкавал, който никога не се разпада, когато е завит в кори за баница. С тях можете да правите каквото ви роди въображението, така че го пуснете на воля.
Иначе, добре е да изчакате сиропираната баница с локум да дръпне сиропа и да изстине и чак тогава да я опитате. Ароматът, който се носи от нея, прави тази задача трудна, но ще трябва да устоите на изкушението. След като изстине всички вкусове в нея се усещат по-добре, така че търпението си струва.
Да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
За баницата
1. Разбийте яйцата с киселото мляко, захарта, брашното и ванилията.
2. В отделна купа нарежете сушените плодове и локума и ги смесете със смлените орехи.
3. Върху две кори разпределете равномерно от яйчената смес и поръсете с плодове, орехи и локум. Навийте на руло и сложете в намазнената тава. Процедирайте по този начин до изчерпване на продуктите.
4. Получената баница полейте отгоре с остатъка от яйчената смес и изпечете на 180 градуса до златисто.
За сиропа
1. Докато баницата се охлажда, пригответе сиропа. Във врялата вода изсипете захарта, добавете маслото и оставете сиропа да поври 4-5 минути.
2. Залейте с горещия сироп леко охладената баница и оставете да изстине напълно и да поеме.
Внимание: Съдържа яйца, орехи, кори за баница, брашно, кисело мляко и масло, което може да предизвика алергични реакции.