масло
1 добре узрял банан
4 с.л. захар
1 шушулка ванилия
2 с.л. захар
1 жълтък
4 белтъка
пудра захар за поръсване
бита сметана
Начин на приготвяне:
1. Намажете дъното и стените на 2 керамични формички за суфле с масло, като го нанасяте отдолу нагоре. Сипете по малко захар във всяка формичка и като въртите формичката, поръсете захарта по дъното и стените ѝ. Отстранете излишната захар.
2. Обелете банана и го начупете на парчета в блендер. Добавете 1 с.л. захар, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и жълтъка. Разбийте до гладкост.
3. Разбийте леко белтъците в голяма суха купа, с помощта на тел. След това добавете 3 с.л. захар постепенно, като биете белтъците. Разбийте до получаването на сняг. Добавете банановата смес и внимателно разбъркайте с помощта на шпатула, като се стараете да запазите въздуха в сместа.
4. Напълнете формичките до горе и изравнете с помощта на палетен нож. Поставете ги в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 7-8 минути.