100 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
200 г брашно
20 г разтопено масло
1 яйце
1/2 ч.л. канела
1 шушулка ванилия
2 ч.л. захар
щипка сол
2 узрели банана
олио за пържене
1/2 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. кокосови стърготини
крем фреш или заквасена сметана
Начин на приготвяне:
В купичка сипете топлото прясно мляко и към него добавете маята. Разбъркайте и оставете настрани за 5 минути.
В купа сипете брашното, захарта, канелата, солта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте и оформете кладенче. В кладенчето чукнете яйцето и сепете разтопеното масло. Разбъркайте и постепенно смесете леко с брашното. Добавете и маята, разтворена в прясното мляко. Разбъркайте всички продукти до хомогенност.
Обелете и намачкайте с вилица бананите. Добавете ги към сместа. Покрийте купата с тестото за 1 час или докато удвои размера си.
Загрейте 2-3 пръста олио в тиган. С помощта на две лъжици гребвайте от тестото и пускайте банановите топки в тигана. Пържете до златисто от двете страни. Извадете ги върху кухненска хартия.
Сервирайте 3 бананови топки в чиния, гарнирани с резени банан. Поръсете обилно с мед и кокосови стърготини. Добавете и 1 с.л. крем фреш.