Необходими продукти:
За блата:
1 ч кафява захар (използвах мусковадо)
1 ч брашно
3 яйца
3 презрели банана
120 г кокосово масло
150 г наситнено захаросано сушено манго (но може и стафиди)
150 г печени орехи, натрошени
1/4 чч ром + още 1/4 чч ром
1 чл канела
1 чл индийско орехче
1 чл сол
бакпулвер
За баварския крем:
1 чч захар
3/4 чч брашно
1 чл сол
3 чч мляко
3 жълтъка
60 г масло
ванилия (ползвах 2 течни на Dr. Oetker)
2 опаковки Филаделфия
Начин на приготвяне:
Блат:
Мекото (на стайна температура) масло се разбива със захарта. Бананите се намачкват на каша с рома и се добавят към маслото и захарта. Добавят се яйцата, с постоянно бъркане. Добавят се брашното, подправките, солта и бакпулвера. Накрая се омешват орехите и мангото. Разделя се сместа поравно в 2 тавички (примерно 22-23см). Пече се на 175С около 30-40 минути
Баварски крем:
В тенджерка се омешват сухите съставки с тел за бъркане. Добавя се млякото, с постоянно бъркане, за да се получи хомогенна смес. Добавят се жълтъците, с постоянно бъркане. Слагате тенджерката на котлона, на средно-висока степен (ползвах 6 от 9). Бъркате постоянно докато сместа позаври – в този момент тя ще се сгъсти. Сваляте от огъня, добавяте маслото и ванилията и бъркате
Сглобяване на тортата:
Първо, оставете всичко да се охлади. После, разделете баварския крем на 2 равни части. Едната част разбийте с крем-сиренето (и по желание – малко пудра захар). Ако използвате ринг за торта, сложете първия блат в него.
Покрийте с първата 1/2 от баварския крем. Сложете втория блат отгоре. Поръсете равномерно с останалата 1/4 от рома. Оставете в хладилник за около час. После намажете най-отгоре с баварския крем с крем-сирене.
И охладете, докато не дойде време да сервирате.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още: