франзела от предишния ден - 1 бр
прясно мляко - 1,1 л
захар - 1 ч.ч.
яйца - 3 бр
есенция ванилия - 1 бр
банани добре узрели - 4 бр
стафиди - 1 ч.ч.
канела - 1 ч.л.
индийско орехче - 1/2 ч.л.
ром по желание за декорация
бита сметана по желание за декорация
Представяли ли сте си, че покафенелите стари банани могат да се превърнат в нещо зашеметяващо сладко и вкусно? Е, кулинарите от Mate Kitchen доказват, че е възможно с тази рецепта за бананов пудинг. В нея използвахме не един, а два набедени за изхвърляне продукта – стари банани и стар хляб. Получи се вълшебен десерт – мек, сочен и изненадващ. С чаша добре изстудено малиново вино или просеко е просто зашеметяващ.
Сигурни сме, че щом го направите вкъщи, ще започнете целенасочено да забравяте бананите в панера за плодове. И ще започнете да се замисляте за това какво пращате в коша.
Признаваме, че думата остатъци не навява положителни асоциации. Особено когато говорим за храна. Истината, която произлиза от тях, обаче е красива и апетитна. Помислете си за пастет от печени чушки и сирене, триъгълни банички, бананов шейк… Не бихте ги отказали, нали! Всички те са буквално приготвени с остатъци, отбелязват от Mate Kitchen.
Остатъците са годни за консумация хранителни продукти, които често съвсем целенасочено отказваме да оползотворим. Защото всеки крие в себе си завършен естет, който не може да си представи, че ще яде стари банани например. Струва си да се замислите над това!
Начин на приготвяне:
1. Нарежете франзелата на кубчета заедно с кората. Сложете кубчетата в голяма купа и ги залейте с прясното мляко. Оставете да престоят един час.
2. В друга купа разбийте до гладка смес яйцата, захарта и ванилията.
3. Сметете я с хлебната смес и разбъркайте внимателно. Добавете стафидите, нарязаните на кръгчета стари банани и подправките. Разбъркайте внимателно.
4. Загрейте фурната на 160 градуса. Намазнете тава с размери 23 х 33 см.
5. Прехвърлете пудинга в тавата. Сложете го да се пече на средната решетка.
6. Печете в продължение на 1 час и 10 минути. След това извадете десерта от фурната и го оставете да се охлади на стайна температура.
7. Сервирайте го поръсен с ром и декориран с бита сметана.
Бележки: Това ястие е подходящо за деца, ако го приготвите без алкохола. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа франзела, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа бита сметана, което може да предизвика алергични реакции.