За медения сироп:
150 г захар
1 ч.ч. вода
180 мл мед
1/4 ч.л. канела
За пълнежа:
100 г орехи
70 г бланширани бадеми
3/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
щипка сол
500 г крем сирене
3/4 ч.ч. захар
1 лимон, настъргана кора
2 ч.л. ванилов екстракт
3 яйца
250 г кисело мляко
Допълнително:
100 г пречистено разтопено масло
10-14 бр. точени кори
голяма шепа кадаиф
1/4 ч.ч. нарязани ядки шамфъстък
2 ч.л. сушени розови листенца
Начин на приготвяне:
1. За медения сироп сложете всички продукти в тенджерка и разбъркайте за кратко. Оставете сиропа да ври 25 минути, докато се сгъсти, без да го разбърквате. След това го оставете да изстине.
2. За пълнежа сложете орехите и бадемите в тавичка и ги изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 5-8 минути. Щом ядките изстинат, ги нарежете и ги сложете в купа. Залейте ги с половината сироп, добавете смлян карамфил, канела и сол. Разбъркайте и разстелете върху постлана с хартия за печене тавичка.
3. В купа разбийте крем сиренето със захарта. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете настърганата лимонова кора и ваниловия екстракт. Накрая добавете киселото мляко и разбъркайте до хомогенност.
4. Намажете 8-10 листа точени кори с разтопено масло и ги подредете една върху друга - с намазаната страна надолу в кръгла форма с пружина (диаметър 18-20 см), като оставите краищата им да висят отвън. Изсипете половината смес с крем сиренето, след това разпръснете малко захаросани ядки. Залейте с останалия пълнеж, а върху него изсипете половината ядки. Покрийте със свободните краища на корите. По средата ще остане дупка. Намачкайте останалите точени кори една по една и запълнете дупката с тях. Намажете повърхността на сладкиша с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45-60 минути.
5. Раздърпайте кадаифа и го поставете в чиния. Залейте го с разтопено масло. Поставете го върху изпечения чийзкейк баклава, като го разстелете и запечете за още 15 минути.
6. Залейте горещия сладкиш със студения сироп. Поръсете с нарязани ядки шамфъстък и розови листенца.