4 белтъка
2 жълтъка
175 г фино смлени бадеми
75 г фино смлени лешници
375 г захар
1 лимон
сок
Начин на приготвяне:
Сипете половината белтъци в блендер. Добавете фино смлените бадеми и смелете до получаването на паста.
Сипете пастата в тиган и я разстелете. Добавете фино смлените лешници, останалите белтъци и захарта. Затоплете сместа за около 7-8 минути, като я разбърквате с помощта на дървена лъжица. След това охладете сместа, като я пресипете в голяма чиния.
Изтискайте сока на лимона и го добавете при жълтъците, като го презедите. Разбъркайте енергично с помощта на тел.
Сипете охладената смес в купа и разбийте с помощта на миксер, до лека пухкавост. Без да спирате миксера, добавете жълтъците лъжичка по лъжичка. Разбивайте на максимална скорост докато сместа изсветлее.
Намаслете дъното и стените на форма за торта с пружина. Постелете хартия за печене на дъното. Изсипете сместа във формата и тръснете, за да се разпредели равномерно. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса 45 минути, след това увеличете на 180 градуса и печете още 15 минути.
Извадете сладкиша от формата и го оставете да изстине. Нарежете го на триъгълни парчета.
Други рецепти:
Чудни курабийки
Бързи и лесни софиянки
Веган овесени курабийки
Курабийки: вкусен начин за справяне със стреса