Време за приготвяне: 40 минути (6 часа за охлаждане)
Необходими продукти за 10–12 порции:
За тестото:
150 г бадеми
200 г захар
5 белтъка
за крема:
5 жълтъка
100 мл прясно мляко
100 г захар
175 г краве масло
филирани бадеми за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Белтъците се разбиват на сняг с миксер и постепенно се прибавя захарта. Слагат се натрошените (смлените) бадеми.
2. Сместа се разпределя по равно в две форми за торта с диаметър 22 см, върху които има хартия за печене. Блатовете се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути. След това се оставят да изстинат.
3. Филираните бадеми се запича на сух тиган.
4. Жълтъците се разбиват със захарта с телена бъркалка, прибавя се млякото и сместа се слага на слаб огън, докато станат на крем, но без да завират. След това сместа се шокира в съд с лед.
5. Маслото, предварително оставено на стайна температура, се нарязва на малки парченца и се слага в крема. Разбърква се и се оставя кремът да изстине.
6. Единият блат се намазва с част от крема и отгоре се покрива с втория. Тортата се намазва отгоре и отстрани с останалия крем. Поръсва се с филираните бадеми. Оставя се 6 часа на студено.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!