За основата
натурален шоколад - 130 гр
брашно - 200 гр
бадеми смлени - 200 гр
захар - 80 гр
масло - 180 гр
течна сметана 45% масленост - 250 мл
жълтък - 3 бр.
сол - 1/4 ч.л.
филирани бадеми за украса
За крема
жълтък - 6 бр.
захар - 160 гр
брашно - 60 гр
прясно мляко - 500 мл
натурален шоколад - 160 гр
Парче бадемов тарт с шоколад, студена домашна лимонада или пък силно кафе и можете да се оттеглите в блажено усамотение. Това е десерт за отмора от напрежението и бързането. Яде се бавно, защото е сладък и плътен - ще бъде грехота да го изядете на крака, надве-натри, предупреждават от Mate Kitchen. Така няма да можете да му се насладите, а всяко преживяване, различно от насладата, си е чисто похабяване на десерта.
Този тарт много напомня на пай, но основата не е от бисквити и масло. Тя е приятно хрупкава, защото в нея има парченца бадеми, но ще трябва да запретнете ръкави и да си приготвите сами тестото (в сравнение със смилането на бисквитите изглежда трудно, но не е и усилието подчертано си струва). Десертът по рецепта от Mate Kitchen не е и прекалено сладък - шоколадът е натурален и това много добре балансира сладостта от сметаната и захарта в крема. Все пак не се надявайте на голямо парче, защото ще ви дойде в повече - тук малкото е много, отбелязват кулинарите.
От приготвянето на този бадемов тарт с шоколад ще ви останат 9 белтъка. Но в никакъв случай не ги изхвърляйте - приберете ги в хладилника, за да си направите по-късно ореховки, целувки или нещо друго. Ако не планирате да ги ползвате в рамките на ден-два, можете да ги замразите и да ги ползвате по-късно. Това в никакъв случай няма да влоши вкусовите им качества и структурата им.
Начин на приготвяне:
За основата
1. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете настрани да се охлади.
2. Смесете в голяма купа брашното, бадемовото брашно, захарта и солта.
3. Сложете в друга купа омекналото масло и жълтъците и разбийте с миксера на ниска скорост. Добавете начупения шоколад и разбийте за кратко. След това оформете сместа на гладка топка.
4. Увийте тестото в прозрачно домакинско фолио и го оставете в хладилника за 1 час.
5. Поставете тестото върху поръсена с брашно повърхност и го разточете на кръг с диаметър 25 см. Сложете разточения кръг в в огнеупорна керамична или стъклена форма за пай с диаметър 23 см. Надупчете блата на няколко места с вилица.
6. Печете 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато подложката стане твърда на пипане. Извадете я от фурната и я оставете във формата докато изстине.
За крема
1. Сложете шоколада в голяма купа и го ставете настрани.
2. Сложете в купа яйчените жълтъци и 1/3 от захарта и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа побелее и стане пухкава.
3. Превключете миксера на висока скорост и добавете брашното, сипете в тенджера останалата захар и прясното мляко и ги затоплете на умерена температура.
4. Веднага след като сместа заври, я свалете от огъня. Постепенно добавете подсладеното топло мляко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Върнете крема обратно в тенджерата и го варете на слаб огън.
5. Сипете получения яйчен крем върху шоколада и бъркайте, докато шоколада се разтопи напълно.
Покрийте крема с прозрачно домакинско фолио и го оставете да изстине.
6. Сипете шоколадовия крем върху изпечената и изстинала подложка.
7. Сложете в средно голяма купа сметана и я разбийте с миксер на висока скорост, докато започне да стои.
8. Добавете разбитата сметана върху пая и я размажете равномерно. Накрая поръсете с филирани бадеми.
Внимание: Съдържа жълтък, брашно, масло, прясно мляко, течна сметана, бадеми и натурален шоколад, които могат да предизвикат алергични реакции.