за мармалада:
500 г тиква (обелена и почистена)
400 г захар
1/2 ч. л. сух джинджифил
1/4 ч. л. канела
сокът от 1/2 лимон
за тестото:
500 г бланширани белени бадеми
250 г захар
300 г тиквен мармалад
100–150 г брашно (+ за поръсване)
3 яйца
1 с. л. сок от лимон
за плънката:
6 жълтъка
6 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се реже на кубчета. Захарта се сипва в касерола, залива се със сока от лимон и 50 мл вода. Сварява се гъст сироп.
Добавя се тиквата и се готви на слаб огън, докато омекне. След това се пасира с джинджифила и канелата. Охлажда се.
Жълтъците за плънката се смесват с 6 с. л. вода и захарта и се слагат в касерола на слаб огън да се готвят, докато сместа се сгъсти и стане на пухкава пяна. Охлажда се.
От захарта за тестото и 100 мл вода се сварява гъст сироп. Дърпа се от котлона, налива се сокът от лимон, добавят се смлените бадеми и се разбърква.
Яйцата се разбиват леко и се добавят към бадемовата смес. Разбърква се и се връща на огъня. Готви се, докато сместа се сгъсти, стане като хомогенна топка и започне да се отлепя от стените на съда. Охлажда се.
Към бадемовата смес се добавя мармаладът. Разбърква се.
Тестото се прехвърля на плота, поръсва се със 100–150 г брашно и се разбърква, докато го поеме. Не се бърка много, трябва да остане леко лепкаво.
Разделя се на две части, от които върху хартия за печене, поръсена с брашно, се оформят кръгове. Върху едната половина се слага сместа от жълтъци. По краищата се оставя борд от около 1 см.
Отгоре се поставя другата половина от тестото и краищата се притискат добре.
Прехвърля се в тава, заедно с хартията. Пече се 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се и се сервира.