8 яйца
100 г подсладено кондензирано мляко
100 г брашно
80 г захар
70 г краве масло
6 белтъка
1 ванилия
Днешната ни рецепта е простичка и с малко продукти, но по домашно вкусна.
Начин на приготвяне:
Шест от яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Останалите две се разбиват с жълтъците.
Маслото се загрява в касерола, сипва се брашното и се пържи до златисто.
Отстранява се от котлона и се смесва с кондензираното мляко.
Добавят се и разбитите с две цели яйца жълтъци.
Белтъците и захарта се разбиват на сняг и се ароматизират с ванилията.
Внимателно се разбъркват със сместа с жълтъци.
Форма за торта се покрива с пергаментова хартия и в нея се изсипва тестото. Формата се облича с алуминиево фолио отвън.
Сладкишът се пече на водна баня в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 50 минути. Оставя се да се охлади във фурната.
Прибира се в хладилник поне за 6 часа. Поднася се с конфитюр от сини сливи.
Прочетете още:
- Орехов кекс с фурми
- Кекс с тахан, сусам и мляко
- Кекс с шоколадова заливка
- Мраморен кекс с парченца шоколад
- Бърз кекс с кисело мляко