Нова форма за старата рецепта с обичан от децата вкус и несъмнени хранителни качества.
Необходими продукти:
250 г грухано жито
1 к. ч. захар
1 к. ч. орехи
3 с. л. стафиди
1 с. л. нишесте
кората на 1 портокал
2 портокала
1 банан
1 киви
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. мед
Начин на приготвяне:
Житото се почиства, измива се добре и се залива със студена вода да престои една нощ. Изсипва се в тенджера заедно с водата и се слага да се свари на умерен огън.
Когато житото омекне, от него се отделя 1/3, а останалото се пасира. Смесват се пасираното жито, цялото жито, прибавят се захарта, портокаловата кора и нишестето, размито в 3 с.л. вода. Варенето продължава до сгъстяване. Накрая се прибавят стафидите. Ашурето се изсипва в намазана с мазнина кръгла форма за кекс. След като се охлади напълно се слага в хладилника за 4-5 часа да се стегне.
Портокълът се обелва и се нарязва на парченца, бананът се нарязва на кръгчета, кивито се обелва и се нарязва на кубчета. Плодовете се смесват и се заливат с меда и лимоновия сок.
Преди сервиране ашурето се обръща върху плато, в отвора посредата се слага плодовата салата и всичко се поръсва с нарязаните орехи. Нарязва се като сладкиш и се сервира с лопатка.
Идея:
Ашурето може да се сервира и в индивидуални купички. Вместо орехи може да се поръси с кокосови стърготини.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Други рецепти: