Веднъж вече сме ви предлагали рецепта за крем от портокали. Ако ви е допаднала, може да изпробвате и тази. Резултатът е много ароматен и вкусен.
Необходими продукти:
4 яйца
250 мл прясно мляко
1 чаена лъжичка портокалова есенция
125 г захар - за сместа
70 г захар - за карамела
Начин на приготвяне:
Захарта се карамелизира с малко вода, за да не загори, а след това се разпределея на дъното на купичките. Яйцата и захарта се разбиват до леко побеляване за около 5 минути. Към тях се прибавя прясното мляко и портокаловата есенция и отново се разбива добре, за да се разтвори захарта. Хубаво е яйцата и млякото да са със стайна температура. Сместа се излива върху изстиналия карамел.
Важно: Пече се на водна баня, като водата се налива в тава, която не трябва да е по-висока от купичките. Като се поставя, фурната трябва да е студена, а след това да загрее до 180 градуса. Водата не трябва да завира! В противен случай ще се образуват шупли. Може да регулирате този процес като отвреме навреме слагах по едно ледче във водата.
Пече се до зачервяване отгоре и пружиниране при допир, което отнема тридесет минути. Ако го правите в по-големи купички, процесът ще е по-дълъг. Оставя се да се до пълното му охлаждане във фурната.