Тази седмица уикендът е дъждовен. Затова прекарайте времето си вкъщи и запълнете следобеда си, хапвайки екзотичен и много вкусен арабски сладкиш. Името му означава „направен като по чудо“. Прочетете рецептата и ще разберете защо.
Кодрит кадир
Необходими пордукти:
За блата:
100 г брашно
4 с. л. кафява захар
1 яйце
120 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч. л. бакпулвер
4 с. л. какао
20 мл амарето
За крем карамела:
7 яйца
200 г кафява захар
600 мл прясно мляко
400 мл животинска сметана
2 с. л. амарето
1 ванилия
5 с. л. захар за карамела
Начин на приготвяне:
Захарта за карамела се карамелизира в тавата, в която ще се пече десертът.
Яйцето за блата се разбива със захарта, прибавят се олиото, млякото, брашното, бакпулверът, какаото и амаретото.
Яйцата за крема се разбиват много добре с телена бъркалка, смесват се със захарта, амаретото, ванилията, прясното мляко и сметаната.
Върху изстиналия карамел в тавата се разпределя яйчната смес, отгоре какаовата за блата. Тавичката се слага в друга тава, налива се вода и се пече на водна баня в загрята на 180 градуса фурна, за около 1 час.
Водата не трябва да завира. После десертът се оставя да изстине и с помощта на голяма чиния се обръща.
Готовият десерт се нарязва и се поднася. Може да се украси с листа мента.
Във видеото от предаването на "Бон Апети" в NovaТv Play проследете нагледно как да си направите Кодрит кадир:
Вижте още:
Техника за домашен течен шоколад