500 г зелено цариградско грозде
100 г захар
3 с.л. сироп от бъз
200 г пълномаслена течна сметана
100 г пълномаслено кисело мляко
листа прясна мента
Начин на приготвяне:
1. Сложете зърната цариградско грозде в тенджерка заедно със захарта и сиропа от бъз. Бъркайте, докато захарта се разтопи, а плодовете омекнат.
2. Отделете 1/4 от омекналото цариградско грозде, а останалата част пасирайте. След това прецедете през фина цедка, като притискате с лъжица, за да се отделят люспите. Поставете крема от цариградско грозде в хладилник да стегне.
3. Разбийте сметаната до пухкавост. Добавете я към охладения крем заедно с киселото мляко. Разбъркайте до хомогенност.
4. Разпределете крема във високи стъклени чаши. Украсете с отделеното омекнало цариградско грозде и стръкче мента.