зелена салата - 2 бр
пушено пилешко бутче - 2 бр
домати - 2 бр
чушки - 2 бр
царевица малка - 1 кутия
зехтин или олио - 50 мл
лимонов сок - 30 мл
сол на вкус
Пушеното пиле е изключително удобно за сандвичи. Ако имате ученик вкъщи, пробвайте да разнообразите закуската му със сандвич с маруля, сирене крема и пушено пиле. Няма да ви се разсърди. Може да си го направите и на запеканка, също става чудесно, съветват от Mate Kitchen. Най-масовото му приложение обаче си остават салатите – на майонезена основа или пресни. Ароматът на пушено им придава специфичен вкус.
Ние решихме да си направим една пролетно-лятна салата с маруля, домати, чушки, сладка царевица и, разбира се, пушено пиле. Дамите ще видят в нея приятна лека вечеря с чаша бяло вино, а половинките им – ново мезе за ракия. Както се казва, въпрос на гледна точка. Важното е всички вкъщи да са доволни. А от Mate Kitchen гарантират, че с тази рецепта няма как да не се получи.
Салатата е подправена единствено със зехтин и лимонов сок. Ако ви липсва майонезената плътност, винаги можете да й направите бърз майонезен дресинг по ваш вкус. Напитката, както стана ясно, е въпрос на лични предпочитания. Наздраве и да ви е сладко!
Начин на приготвяне:
1. Измийте зеленчуците. Обезкостете пилешкото месо и го накъсайте на хапки.
2. Нарежете или накъсайте салатата в широка купа. Отгоре сложете нарязаните домати и чушки, изцедената царевица и месото. Посолете и разбъркайте добре.
3. Подправете със зехтин и лимонов сок. По желание може да ги смесите в купичка заедно с половин чаена лъжичка мед и да залеете салатата с така приготвения лимонов дресинг.
4. Украсете с резенчета лимон и сервирайте.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.