пресни картофи - 400 гр
зелен лук - 2 връзки
репички - 2 връзки
маруля - 1 бр
зехтин или олио - 150 мл
оцет - 2 с.л.
копър - 1/3 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тази рецепта за зелена салата с пресни картофи на Mate Kitchen ще ви изненада с комбинацията от маруля и пресни картофи. На пръв прочит може да ви се стори странна. Само който не я е опитвал, не знае колко вкусно се получава всъщност. Картофите и лукът се запържат предварително и се подкиселяват в тигана, на висока температура. Стават съвсем различни и когато ги смесите с марулята, салатата е хем вкусна, хем питателна и в същото време ви е трудно да я сравните с нещо, което вече сте яли.
Репичките заемат централно място в тази зелена салата, затова количеството е две връзки. Получава се микс от текстури – мекотата на картофите, хрупкавата маруля, твърдите репички. Картофите може да нарежете, ако са по-едри, или да оставите цели, ако са дребнички. Подгответе си голяма купа, тъй като марулята не се мачка и ще ви е нужно пространство, за да смесите всички продукти за салатата добре, съветват от Mate Kitchen. Друг овкусител, освен соса, който се е получил в тигана при картофите, не ви трябва.
Още една идея за зелена салата с пресни картофи е да сварите картофите. След това ги охладете и тогава да ги смесите с традиционно приготвената маруля. Ще се изненадате колко е приятно на вкус. При този вариант можете да ползвате и стари картофи, за предпочитане е да са жълти.
Можете да поднесете готовата зелена салата с пресни картофи самостоятелно или като гарнитура към печено месо. Ще чакаме с нетърпение да споделите дали ви е харесала. Да ви е вкусно!
Начин на приготвяне:
1. Почистете картофите. По-големите разрежете наполовина или на четири, за да ги изравните с размера на малките картофки.
2. Нарежете зеления лук на кръгчета.
3. Загрейте зехтина в дълбок тиган и добавете картофите. Задушавайте ги докато станат меки и се зачервят. Тогава добавете зеления лук, оцета, солта и черния пипер. Оставете тигана на огъня още 2-3 минути, за да се изпари оцетът и да омекне лукът. След това изгасете котлона.
4. Накъсайте салатата на парчета и я смесете в голяма купа с нарязаните на филийки репички и сотето от картофи. След това излейте соса, който е останал в тигана, и поръсете с накълцания копър.
5. Сервирайте салатата самостоятелно или като гарнитура към пържоли.