краве сирене President - 770 гр
кори за баница - 1/2 пакет
мед - 80 гр
орехи - 60 гр
зехтин - 150 мл
прясна мащерка - 1/2 връзки
Топло запечено сирене в кори за баница, полято с мед и поръсено с орехи – това е закуска за ценители! Няма как да го ядеш на крак, с ръце, набързо. За него трябват красива чиния, нож и вилица и спокойствие, за да му се насладиш бавно, хапка по хапка. Някой, с когото да споделиш удоволствието, и да водиш небрежен, отпускащ разговор, докато рецепторите се разтапят от вкусното и уханно блаженство. Това е разкош за почивните дни.
За да си направите запечено сирене, то трябва да е твърдо, за да може да се нареже на плочки и да запази целостта си, когато мине топлинната обработка. Вярно е, че е завито в кори за баница и те го задържат, но щом разрежете пакетчето, отвътре трябва да се покаже хубаво, стегнато парче сирене. Затова и този път се доверихме на кравето сирене President.
Самата рецепта за запечено сирене е лесна за изпълнение и не отнема кой знае колко време. Продуктите също са минимални – краве сирене, кори за баница, прясна мащерка, зехтин, мед и орехи. Ако обичате козе сирене, може да си приготвите този разкош с него. С мащерката, меда и орехите са великолепен тандем. Със сигурност сте ги опитвали в салата, защо да не пренесете удоволствието и на закуска! Може да добавите и няколко свежи ягоди за разкош.
Добър апетит!
1. Почистете мащерката от дръжките и я нарежете на ситно. Извадете и отцедете плочките сирене President.
2. Разстелете корите на работния плот. Всяка от тях намажете със зехтин и поръсете с мащерка. Сложете сиренето в центъра и сгънете на пакет.
3. Загрейте малко мазнина в голям тиган, поставете 1-2 клончета мащерка и запечете пакетчетата до златист загар и от двете страни.
4. Подредете запеченото сирене в чиния, залейте с меда и поръсете с нарязани орехи.
Внимание: Съдържа орехи и кори за баница, които могат да предизвикат алергични реакции.