400 г краве сирене
4 листа точени кори
4 стръка мащерка
100 г сушени смокини
50 г бадеми
50 г лешници
2 с.л. захар
2 с.л. мед
200 мл вино „Порто“ или марсала
2 с.л. краве масло
зехтин за намазване
Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на 4 еднакви плочки.
Поставете всяка върху точена кора и поръсете с листенца мащерка.
Завийте стегнато корите, така че да се получат пакетчета. Намажете ги добре със зехтин.
Сложете пакетчетата в тиган с незалепващо покритие и гответе от всяка страна до златисто.
Запечете ядките в загрята на 180 градуса фурна до златисто - за около 8 минути. След това ги охладете и накълцайте.
В съд загрейте виното със захарта и меда. Прибавете смокините, нарязани на четвъртинки.
Гответе няколко минути. Дръпнете от огъня. Добавете маслото и оставете соса да се охлади леко.
Сервирайте сиренето със сос със смокини и запечени ядки.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Още рецепти със сирене:
Летен сандвич, който всеки харесва
Ако искаш да си здрава ти, бяло саламурено сирене хапни