зелена салата - 1 бр
зелен лук - 1 стрък
репички - 1 връзка
краставици - 1 бр
яйца сварени - 2 бр
маслини - 5 бр
олио - 50 мл
ябълков оцет - 30 мл
сол на вкус
Свежата великденска салата е вкусният начин, по който официално всяка пролет се сбогуваме със студеното време. Хрупкава маруля, краставици, репички, зелен лук, по желание зелен чесън и, разбира се, сварени яйца.
Наричаме я великденска салата, защото тя е обикновено е спасението за напуканите по време на варенето и неподходящи за боядисване яйца. Или пък за всички онези, които губят великденската битка за бореца и след това престават да бъдат интересни.
При всяка удобна възможност от Mate Kitchen говорят за разумното отношение към храната и рационалното оползотворяване на хранителните ресурси.
Тази великденска салата е чудесното ракиено мезе след месеците туршия, кисело зеле с червен пипер и олио или пък настъргани кореноплодни. И, нека бъдем честни, значително по-вкусна е, когато се овкуси със съвсем обикновен винен или ябълков оцет и с олио, а не с лимонов сок и зехтин.
Тя е най-добрата гарнитура за печеното агнешко и допълва богатството от цветове на масата, допълват още от Mate Kitchen. Застава съвършено до апетитния козунак с хрупкава червена коричка, пъстрите яйца и вазата с красиви пролетни цветя.
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво зеленчуците за вашата великденска салата.
2. Нарежете или накъсайте марулята. Лука нарежете на ситно, а репичките на полумесеци. Обелете краставицата и я нарежете на кубчета.
3. В купа смесете всички зеленчуци, овкусете със солта, олиото и оцета. Разбъркайте.
4. Разпределете готовата великденска салата в чинии и украсете всяка с нарязаните на полумесеци яйца и маслините.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.