200 г краве сирене
5 яйца
4 стръка пресен лук
1–2 домата
2 стръка мащерка
1/2 ч. л. сух риган
сол на вкус
пресен босилек за сервиране
за тестото:
200 г брашно (+ за разточване)
100 г краве масло (студено)
1 жълтък
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното и солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи.
Прибавят се жълтъкът и около 30 мл студена вода. Разбърква се до получаване на тесто, увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
Тестото се разточва и се поставя в правоъгълна форма за тарт с подвижно дъно, така че да покрива и стените. Прибира се в хладилник.
Лукът се наситнява, сиренето се натрошава, доматите се нарязват на шайби, а мащерката се накъсва. Върху тестото се поръсва лукът, а отгоре – сиренето.
Върху него се подреждат доматите, поръсват се мащерката и риганът, чукват се яйцата и се посоляват.
Тартът се пече 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Сервира се с листа босилек.
Прочетете още:
Хански гювеч
Гръцки гювеч
Постен гювеч
История и мистика на гювеча