- За талятеле:
- 300 г брашно семолина + 200 г за разточване
- 3 бр. яйца
- щипка сол
- За соса:
- 200 г червен лук
- 300 г почистени калмари
- 200 г белени домати (от консерва)
- зехтин
- сол и черен пипер
- чесън
- люти чушки (пеперончини)
- 200 г пресен градински чай (салвия)
- 100 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
За пастата сложете брашното в стъклена купа и добавете яйцата и сол. Омесете всички съставки докато се получи гладко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го оставете да си почине 30 минути в хладилника.
Разточете тестото, за да направите талятелете. За соса нарежете червения лук на ситно и го запържете в горещо олио, посолете и разбъркайте.
Нарежете калмарите на тънки кръгчета и сложете при запържения лук. Когато водата се изпари, добавете белените домати, виното, цяла люта чушка и нарязания на ситно чесън. Накрая добавете листата салвия.
Сварете талятелите за кратко в тенджера с вряща подсолена вода. На домашната паста са й нужни само 2 минути.
Към топлия сос прибавете сварената паста и оставете за 1-2 минути на котлона, за да може пастата да попие от соса. Сервирайте веднага в дълбоки чинии.
Още рецепти:
- Семпли спагети с чесън, пармезан и подправи
- Най-обикновени макарони на фурна
- Вкусна паста с маслини и червено песто
- Паста със зеленчуци
- Салата с паста и зеленчуци