2 свински котлета
3 скилидки чесън
0.5 ч.ч. тъмна бира
2 с.л. сос терияки
1 ч.л. провансалски подправки /мащерка, майорана, розмарин, салвия/
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мащерка
сол и черен пипер
за пюрето:
3 сладки картофа
50 г масло
50 г синьо сирене
100 мл течна сметана
сол
прясно настъргано индийско орехче
Начин на приготвяне:
Начукайте котлетите между два листа прозрачно фолио или хартия за печене, до изтъняване. Поръсете ги от двете страни със сол и черен пипер. Поставете ги в дълбока чиния. Обелете и нарежете на тънки филийки скилидките чесън. Поръсете котлетите с чесън.
В купа смесете тъчната бира, соса терияки, захарта и разбъркайте. Добавете сместа от сухи провансалски подправки и нарязаната на ситно прясна мащерка. Разбъркайте и залейте котлетите. Оставете да се маринова 10 минути.
Обелете сладките картофи и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода и ги варете 10-15 минути, до готовност. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата.
Добавете маслото, начупеното на парченца синьо сирене и сметаната. Пасирайте до получаването на гладко пюре. Овкусете със сол и индийско орехче. Загрейте грил-тиган или скара и я намаслете леко. Подсушете котлетите и ги изпечете от двете страни.
Сипете маринатата в тенджерка и я оставете да се редуцира до гъстотата на сос. Прецедете соса заради парченцата чесън. Сервирайте пюре от сладки картофи с печени котлети и сос.
Вижте още рецепти: