1 пакет спагети (500 г)
100 г зелени маслини (без костилки)
80 г сирене „Грана падано“
80 мл зехтин (студено пресован)
2 скилидки чесън
2 червени домата
2 люти чушлета
2 патладжана
2 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и се нарязват на кубчета. Посоляват се и се оставят за 15 минути, да се отдели горчивата вода. След това се измиват и се подсушават.
Доматите се обелват, нарязват се на четвъртинки и се почистват от семките, които се запазват за соса. Патладжаните и месестата част от доматите се подреждат в тава, посоляват се и се поливат с около 30 мл от зехтина.
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – за около 45 минути.
Пастата се сварява в подсолена вода. Когато омекне отвън и е леко твърда в средата се отцежда, а част от водата от варенето се заделя.
Чесънът за соса се накълцва и се запържва в останалия зехтин. Добавят се нарязаните на шайби маслини, сърцевината на доматите, доматеният концентрат, риганът и стритите люти чушки.
Пържат се около минута и се прибавят печените домати и патладжани.
Налива се черпак от водата от варенето. Накрая се слагат и отцедените спагети. Ястието се овкусява със сол и черен пипер и се готви още 2–3 минути.
Сервира се с настъргано сирене „Грана падано“.
Прочетете още по темата:
Вкусна паста с маслини и червено песто
Мусака от макарони
Свежа салата с макарони
Паста с тиквичка и пармезан
Как да си направим прясна паста?