500 г спагети №1 (капелини)
1 с.л. зехтин
2 бр. лук шалот
1 скилидка чесън
10 г масло
1/2 глава фенел
1/4 ч.ч. бяло вино
200 мл течна сметана
250 г рачешко месо
1 връзка див лук
3 стръка магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в умерено загрят тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете и смачканата и нарязана на едро скилидка чесън. Гответе до омекване, около минута.
2. Изрежете твърдата част в основата на главата фенел и го нарежете на ситно. Добавете го в тигана. Разбъркайте, добавете маслото и овкусете със сол. Гответе 4-5 минути до омекване на фенела.
3. Добавете виното и деглазирайте тигана. Щом половината течност се изпари, добавете сметаната и оставете да заври.
4. Сварете спагетите в тенджера с вряща вода за 1 1/2 - 2 минути.
5. В соса добавете предварително изваденото месо от сварен рак. Разделете месото с помощта на дървена лъжица. Гответе 1 минута.
6. Прехвърлете изцедените спагети в тигана заедно с малко вода от варенето. Разбъркайте много добре. Добавете нарязаните магданоз, див лук и няколко стръка от зелената част на фенела. Разбъркайте.
7. Поднесете спагетите топли, като добавите щедро количество рачешко месо и фенел от соса.