2–3 тъмно зелени тиквички (цукини)
300 г пресни скариди
30 г печени бадеми
150 мл зехтин
1 връзка босилек
2 скилидки чесън
1/2 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат на тънки дълги ленти, като спагети, с белачка или специален уред.
Посоляват се и се оставят в цедка, да се отцедят добре. Скаридите се почистват и се подсушават.
В блендер се смесват листенцата босилек, 50 мл зехтин, бадемите, чесънът, лимоновият сок и сол. Смилат се добре.
В тиган се загряват 50 мл зехтин, слагат се скаридите и се пържат 1–2 минути, посоляват се.
В друг тиган се загрява останалият зехтин и в него се сотират тиквичките. Налива се пестото, разбъркват се и съдът се дърпа от огъня.
Спагетите от тиквички се сервират със скаридите.