50 г филе от сом
50 г брашно
50 г масло
1 с.л. каперси
50 мл бяло вино
200 г моркови
1 скилидка чесън
1 лимон, настъргана кора и сок
2 стръка магданоз
сол и черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
Разрежете филето на две парчета по дължина. Всяко парче разрежете на 3 парчета и ги сложете в чиния. Поръсете ги със сол, черен пипер и брашно, от двете страни.
Разтопете половината масло в тиган, на умерена температура. Изпържете парчетата сом в него, от двете страни, до златисто. Добавете каперсите, а след минута и бялото вино. Настържете кората на лимона фино и изтискайте сока на половината лимон. Намалете огъня и оставете соса да покъкри.
За гарнитурата нарежете на тънки ленти морковите. Разтопете останалото масло в друг тиган заедно с малко зехтин. Сотирайте морковите 5 минути. Добавете нарязания чесън, а накрая магданоза. Овкусете с малко сол.
Сервирайте сотирани моркови като канапе, а върху него парчета пържен сом. Украсете с резен белен лимон.
Прочетете още:
- Съвети за пазаруване на риба
- Как да почистим и сготвим шаран
- Няколко рецепти с речни риби
- Никулденски рибник
- Шаран с подлучен гъбен сос
- Най-добрата риба за зимата