скариди - 10 бр.
чесън - 6-7 скилидки
люти чушки - 1 бр.
пресен кориандър - 2-3 стръка
масло - 3-4 с.л.
розе или бяло вино - 1/2 ч.ч.
сол на вкус
черен пипер на вкус
В любим момент с това ястие ще се превърне този, когато го поднесете, и заедно с него сложите на масата мек бял хляб, за да си потопите от малкото, но пък толкова вкусен сос. Вино, чесън, лютива чушка, кориандър и морска сладост – несравним разкош! Забавно е как понякога не основният продукт, а това, което остава в тавичката или тигана след готвенето, носи най-голямата наслада. Като соса на салатата от домати или запечените ръбчета от баницата по тавата.
Това е един от най-лесните начини да си приготвите скариди, дори ако никога преди това не сте се осмелявали, разказват кулинарите от Mate Kitchen. Трябва им малко време, не повече от десетина минути, и са готови. По-лесният за консумация начин е да ползвате почистени скариди, но ако ги добавите с черупките, те ще направят вкуса още по-богат и морски. Въпрос на личен избор и дали ви се цапа след това, за да ги белите.
Малък, но важен детайл при приготвянето на тези скариди с розе и чесън, е да ползвате червена люта чушка. Ако не можете да намерите, по-добре сложете лютив червен пипер на люспи, но не и зелена, съветва Mate Kitchen. Вкусът ще стане съвсем различен, но количеството зависи от това на колко люто носите. А виното на масата е повече от препоръчително.
Начин на приготвяне:
1. Обелете чесъна и го нарежете на тънки филийки, а лютата чушка почистете от семките и жилките. Нарежете я на дребно.
2. Разтопете маслото на умерена температура. Сложете чесъна и лютата чушка да се запържат леко.
3. Прибавете скаридите, налейте виното и оставете ястието да се готви за 2-3 минути.
4. Щом виното поизври, овкусете със сол и черен пипер. Подправете с нарязан пресен кориандър и оставете на котлона, докато течността се изпари почти напълно.
5. Поднесете скаридите топли с чаша вино.
Внимание: Съдържа масло и скариди, които могат да предизвикат алергични реакции.