500 г брашно
1 с. л. винен оцет
1 щипка сол
за плънката:
750 г тиква „Цигулка“
150 г орехи
80 г галета
100 мл олио
1 ч. л. канела
за сиропа:
400 г захар
1/2 лимон
Начин на приготвяне:
В кухненска машина се смесват брашното и солта. Наливат се оцетът и хладка вода, колкото поеме - около 250 мл.
Замесва се средно твърдо тесто. Изважда се на плота и отново се меси, докато се получи хубаво, гладко тесто. Оформя се на топка и се оставя да почине за около 30 минути.
Тиквата се обелва и се настъргва. Задушава се в олиото, докато омекне леко – около 10 минути. Оставя се да се охлади и се ароматизира с канелата.
Орехите се смилат с галетата в мини блендер.
От тестото върху набрашнен плот се разточват 4 тънки големи кори, които се намазват с олио. Върху всеки лист се слага от ореховата смес. Поръсва се от тиквата. Корите се навиват на рула. Редят се в кръг в намазана с олио тава.
Баницата се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади.
В дълбок съд се смесват захарта, 600 мл вода и настърганата кора и сокът на лимона. Оставят се на умерен огън, докато се получи средно гъст захарен сироп.
Баницата се залива с горещия сироп и се оставя да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.
Прочетете още:
Млечна баница
Баница с локум
Вита баница с пресен лук
Къпана баница