цвят от бъз (40 цвята) - 300 гр
захар Захира - 2 кг
лимони - 2 бр.
лайм - 2 бр.
вода - 2 л
Студен сироп от бъз, разреден с газирана или обикновена вода и поднесен с парченца лимон – как да не го обожаваш! Любим ни е през лятото, защото ни разхлажда, но с удоволствие си го пием и през зимата. В студените месеци ни носи усещане за слънце, радост и красиви моменти, наситени с естествените аромати на природата.
Освежаващият сироп от бъз стана особено популярен през последните години в заведенията, но това всъщност е стара домашна рецепта, с която оползотворяваме даровете на пролетта, а именно уханните цветове на бъза. Приготвя се изключително лесно и без усилия, обясняват от Mate Kitchen.Трябва само да си наберете добре разцъфнали цветове – без потъмнявания, без сухи участъци, без листни въшки.
Останалото е лесно, както се вижда от инструкциите на рецептата. Слагате лимони и захар, наливате вода и изчаквате 24 часа, преди да си налеете чашка от това вълшебство с нежен цвят. Имайте предвид, че сиропът, получен по този начин, се разрежда в съотношение 1:6 или повече, зависи колко сладък го предпочитате.
Може би ще се изненадате, че не виждате лимонена киселина (или лимонтозу) в списъка с продукти за сиропа от бъз на Mate Kitchen. За направата му кулинарите от Mate Kitchen използват захар „Захира“ за сироп, а тя има едно голямо предимство. В нея фината гранулирана захар без ГМО се смесва с лимонена киселина в оптимално съотношение, без консерванти и без никакви оцветители и овкусители. По този начин приготвянето на домашни сиропи е дори още по-лесно.
Опитайте! Ще останете доволни!
Сиропа от бъз можете да консумирате пресен или да приберете на тъмно и студено в мазето за зимата. Няма нужда да го стерилизирате, лимонената киселина в захарта за сироп „Захира“ ще си свърши работата и ще го запази. Само напълнете бутилките догоре и ги стегнете добре.
Начин на приготвяне:
1. Сложете почистения цвят от бъз в тенджера и върху него изсипете захар „Захира“. Налейте 2 л хладка вода и нарязаните лимони и лайм.
2. Разбъркайте много добре и отгоре поставете чиния. Натиснете хубаво цвета от бъз, така че всичко да бъде под водата.
3. Затворете с капак и приберете в хладилника за 24 часа. През няколко часа разбърквайте добре и връщайте в хладилника. След като времето изтече, прецедете през гевгир, покрит с марля, и налейте в бутилки.