600 г филе от сьомга, без кожа и кости
4 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.ч. сварена бяла киноа
12 слайса панчета
1 глава червен лук
1 с.л. пълнозърнеста горчица
1/2 портокал, сок
1/2 лимон, сок
1 малка глава фенел
4 стръка магданоз
1/4 ч.ч. печени бадеми
Начин на приготвяне:
Накиснете дървени шишчета в студена вода за 10 минути. Може да използвате и метални шишчета.
Нарежете филето от сьомга на кубчета с размери 3 см. Слайсовете панчета разрежете на две, по дължина. Обелете лука и го разрежете на четири. След това отделете слоевете му.
Сложете парчетата сьомга и лук върху дървена дъска и върху тях настържете фино обелените скилидки чесън. Полейте със зехтин и хубаво втрийте чесъна и зехтина в рибата и лука.
Увийте всяко парче сьомга в 1/2 слайс панчета. Нанижете сьомгата, увита в панчета на шишчетата като я редувате с парчета лук. Започнете и завършете нанизването с парче лук.
Загрейте добре грил-тиган. Поставете четирите шишчета в него и печете по 1 минута от всяка страна, общо 4-5 минути.
Сложете прецедената и студена киноа в купа. Махнете външния слой на фенела и нарежете вътрешността на тънки ивици. Добавете ги при киноата. Нарежете на едро бадемите и добавете и тях. Нарежете листата магданоз на ситно и ги добавете. За дресинга в купа смесете горчицата и прясно изцедения сок от портокала и лимона. Разбъркайте. Добавете на тънка струйка зехтин, като разбърквате енергично. Опитайте н вкус. Сипете първо половината дресинг върху киноата и разбъркайте добре. Ако е необходимо налейте още. Останалото количество дресинг може да съхранявате в бурканче в хладилника няколко дни.
По средата на чиния сипете от салатата с киноа. Върху нея поставете шишче със сьомга. Поръсете с тънка струйка зехтин и украсете със зелено стръкче от фенела.
Други рецепти:
Телешки шишчета за 15 минути
Пилешки шишчета с ананас
Пикантни печени гъби
Агнешки шишчета
Как да направим шишчета "Морски дарове"