За доматената салца:
6 домата
2 глави лук шалот
1 скилидка чесън
1 жълта чушка
зехтин
2 с.л. бял винен оцет
2 с.л. кетчуп
За сандвичите:
12 филии пълнозърнест хляб
400 г пушена скумрия
1 краставица
1 връзка репички
100 г извара
150 г рукола
зехтин
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
За доматената салца обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Задушете ги в тиган с малко зехтин за 3 минути.
Нарежете чушката на кубчета и я добавете в тигана, разбъркайте и гответе още 3 минути. Отстранете коронката на доматите и ги нарежете на кубчета. Добавете доматите, кетчупа и оцета и разбъркайте. Оставете салцата да къкри 10 минути. Прехвърлете я в купичка.
Изрежете кората на филиите хляб и ги препечете леко. Почистете пушената скумрия от кости и накъсайте месото и. Смесете изварата с 1 с.л. кисело мляко и я разбъркайте до гладкост и я добавете към рибата. Разбъркайте. Нрежете репичките на тънки полумесеци, добавете ги към рибата и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Нарежете краставицата на тънки кръгчета. Върху една филийка подредете кръгчета краставица, върху нея разстелете слой салата с риба. Отгоре поставете втора филийка, подредете краставица, върху нея салата, отново краставица и захлупете с трета филийка.
Поднесете сандвичите, разрязани на два триъгълника, гарнирани с доматена салца и рукола, леко поръсена със сол и зехтин.
Други рецепти:
- Фокача сандвич
- Сандвич с домати, тиквички и сирене
- Сандвич с авокадо
- Сандвич за 15 минути
- Зеленчуков сандвич