200 г пилешки дробчета
50 г радичио
50 г рукола
50 г бейби спанак
1 малка глава червен лук
100 г синьо сирене
100 мл вино „Мадейра“
100 г бекон на кубчета
200 г хляб (заквасен)
30 мл зехтин
1 с. л. соев сос
сол и черен пипер на вкус
за дресинга:
1 ч. л. дижонска горчица
20 мл бял балсамов оцет
40 мл студено пресован зехтин
1 ч. л. мед
1 стрък мащерка
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете бекона в студен съд. Включете котлона и загрейте съда. Гответе, докато беконът стане златист. Извадете го.
В същия съд налейте 20 мл от зехтина. Загрейте го на умерен огън. Запържете почистените и нарязани надве дробчетата.
Деглазирайте с виното и дръпнете от огъня. Нарежете дробчетата на по-малки парчета ги овкусете със соевия сос и черен пипер. Охладете до стайна температура.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на едри кубчета. Залейте го с останалия зехтин и го овкусете със сол. Изпечете за 8-10 минути.
Нарежете лука на полумесеци и накъсайте радичиото. В голяма купа смесете радичиото, руколата, спанака и лука.
Разбъркайте горчицата с меда, оцета, зехтина, сол и листенцата мащерка - трябва да се получи гладка емулсия.
Овкусете салатата с дресинга и разбъркайте.
Сервирайте с натрошеното синьо сирене, бекона, дробчетата и хляба.
Прочетете още:
Пъстрата руска салата
Традиционна и леко пикантна салата
3 нови начина да сервираме салата
5-те съставки на идеалната салата
Бърза зелена салата с маринован лук