печени чушки червени - 8 броя
чесън - 6 скилидки
цедено кисело мляко - 4 ч.ч.
копър - 1/3 връзки
магданоз - 1/3 връзки
сол на вкус
В Троянско на тази чудна и съвсем лесна за приготвяне салата от печени чушки с кисело мляко на Mate Kitchen ѝ казват бурания. Изпечени червени чушки, полети със сос от цедено кисело мляко, чесън, сол, олио и магданоз. Понякога за разкош й слагат и натрошено сирене. А дали ще я хапнете като предястие, или като основно ястие, зависи от количеството хляб, което ще изядете с нея. А той си върви, особено ако е мека, прясно изпечена домашна питка.
Рецептата за салата от печени чушки ни хареса особено много, защото може да си я приготвяме не само през лятото и есента. Дори я ценим много повече през зимата, когато храненето е оскъдно откъм зеленчуци и всяка идея със затвореното в буркани или във фризера е добре дошла.
Може да си ги направите на разядка със сирене и магданоз, може да си забъркате един бърз миш-маш с повече яйчица, а според кулинарите от Mate Kitchen и пържени с доматен сос също стават чудесни. Като започнете да ги белите, забравяте кое време на годината е, а пък и си разнообразявате много приятно менюто.
Като знаем, че В Троян много си тачат тази салата от печени чушки и кисело мляко, няма как да не ви я предложим със студена троянска сливова. Най си пасват някак, но все пак ще оставим този избор на вас. Ние и само с мек хляб й се радваме.
Начин на приготвяне:
1. Почистете чушките от люспите и семките, като внимавате да не се разкъсат. Наредете ги в широка чиния, посолете ги и ги залейте с олиото.
2. Счукайте или пресовайте чесъна и го смесете с киселото мляко.
3. Залейте чушките и поръсете с нарязан копър и магданоз.
Внимание: Съдържа цедено кисело мляко, което може да предизвика алергични реакции.