1 кг дребна скумрия
400 г чери домати
1 глава лук шалот
2 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка див лук
1–2 стръка босилек
100 мл бяло вино
4 с. л. краве масло
1 с. л. зехтин (+ за намазване)
1 щипка захар
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Рибата се филетира, подрежда се в намазана със зехтин тава и се овкусява със сол и черен пипер. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в зехтина до златисто.
Добавят се разполовените чери домати. Налива се виното и се оставя да се редуцира. Сосът се подправя със сол, захар, черен пипер и нарязаните на ситно магданоз, босилек и див лук.
Дърпа се от котлона и се монтира с маслото. Излива се върху рибата.
Ястието се пече 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Поднася се с настъргана лимонова кора.
Прочетете още:
Най-хубавите подправки за риба