сирене - 500 гр
маслини черни, без костилки - 50 гр
орехи - 50 гр
праз - 1 стрък
магданоз - 4-5 стръка
олио - 4 с.л.
Семплата, но пък много приятна на вкус разядка с праз и сирене ще внесе приятно разнообразие в есенното меню. Ако нямате навика да консумирате суров праз, тя е чудесен и вкусен повод да промените това, уверяват от Mate Kitchen. Нарязан на ситно и смачкан със сирене и в компанията на натрошени орехови ядки и маслини, празът е повече от великолепен. Той е есенният еквивалент на зеления лук, защото е свеж и сочен. С него можете да промените вкуса на традиционната картофена салата или пък да си направите бързо мезе за водка с настърган домат или пък домати от консерва.
Но да се върнем на нашата разядка с праз и сирене. Приготвя се буквално за 15 минути и се изяжда също толкова бързо, особено ако я поднесете с препечен хляб. През зимата компания на масата могат да й правят тънко нарязана сланина и туршия. Това, разбира се, е изцяло по ваш избор. По-ценното е, че е лесна и бърза и може да ви спаси, когато ви дойдат неочаквани гости. Не е нужно да е гладка и фина, по-добре парченцата праз да хрупкат, съветват от Mate Kitchen. Затова не ви препоръчваме да включвате пасатора, а наистина да намачкате всичко с вилица.
Ако се чудите дали може да сложите зелени или каквито други маслини имате във вашата разядка с праз, експериментирайте. Знайте, че черните добавят специфична сладост, а зелените са по-кисели. Ако ви допада вкусът, заменете ги.
Начин на приготвяне:
1. Натрошете сиренето в купа. Добавете нарязания на ситно праз, накълцаните маслини, счуканите орехови ядки, наситнения магданоз и олиото.
2. Намачкайте всичко много добре с вилица.
3. Поднесете разядката върху канапе от кръгче домат или листо маруля или с препечени филийки хляб.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.