- 2 калмара (туби)
- 1/2 глава лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 1 домат
- пресен босилек на вкус
- пресен магданоз на вкус
- кората от 1/2 лимон
- сол и черен пипер на вкус
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 с. л. галета
- 2 твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете на ситно моркова, лука, домата и чесъна. Задушете зеленчуците за кратко в тиган със зехтина и половината вино. След това оттеглете от огъня и към тях прибавете нарязаните на ситно босилек и магданоз. Посолете и подправете с черен пипер и настъргана лимонова кора.
Половината зеленчукова смес прехвърлете в купа и разбъркайте с нарязаните на кубчета яйца и галетата. Напълнете калмарите със сместа, забодете отворите с клечка за зъби, надупчете ги на няколко места и ги посолете.
Поставете напълнените калмари в съда при останалите зеленчуци, добавете останалото бяло вино, похлупете и задушавайте за 10 минути. Сервирайте калмарите топли с изстудено бяло вино.
Сходни статии:
- Съвети за пазаруване на морски дарове
- Салата скариди с домати
- Средиземноморска яхния
- Гурме отношения