пилешко филе голямо - 1 бр
прошуто - 5 парчета
спанак - 1 шепа
зехтин - 7 с.л.
пресен розмарин - 1 стрък
салвия по желание - 5 листа
сол на вкус
черен пипер на вкус
Пилешко руло с плънка от бейби спанак и фини лентички прошуто, нарязано по диагонал и поднесено с елегантна салата. Така може да изглежда една вечеря по специален повод със специален човек. Или пък вечеря, за която поводът е просто вкусната храна, която се приготвя бързо и лесно.
Случаят с това пилешко руло е точно такъв – три продукта и по-малко от час, за да поднесете ястието. Тук не броим подправките, но е редно да им обърнем внимание, отбелязват от Mate Kitchen. Те са малко, но пък съвсем прецизно подбрани. По желание между спанака и прошутото може да сложите няколко листенца салвия. Тя има много характерен вкус и ще подправи месото отвътре. Ако не ви допада, я пропуснете, но върху самото руло непосредствено преди печенето сложете няколко бодлички розмарин. Повече не е нужно. Пилешкото месо не носи на много подправки, защото вкусът му се изгубва. Затова е важно да ги ползвате правилно и в умерено количество.
На това пилешко руло на Mate Kitchen със спанак и прошуто му подхождат различни гарнитури. Можете да го поднесете със салата, с печени картофи и други кореноплоди, гъбите също ще му подхождат. Ако решите да правите пюре, нека не е от картофи, а нещо с по-изявен вкус като пюрето от моркови или целина. Задушените зеленчуци също са вариант, а чашата хубаво вино е повече от задължителна.
Начин на приготвяне:
1. С чукче изтънете филето докато стане с дебелина 0,5 см. Намажете го с половината зехтин.
2. Върху него подредете измития и подсушен спанак. Покрийте спанака с парчетата прошуто и завийте на стегнато руло.
3. Стегнете рулото с кухненски конец, подправете го с черен пипер на вкус.
4. Сложете листата салвия (по желание) и игличките розмарин върху рулото, полейте с останалия зехтин и изпечете на 200 градуса за 25 минути
5. Нарежете изпеченото руло на филии и го поднесете с гарнитура по желание.