За тестото:
600 г брашно
2 ч.л. сол
20 г мая
300 мл хладка вода
зехтин
За доматения сос:
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л. концентрирано доматено пюре
5 домата
100 мл червено вино
5 стръка риган
За пълнежа:
1 глава лук
1/2 парче наденица пиперони
1 люта червена чушка
1 червена чушка
2 домата
30 г рукола
100 г рикота
2 яйца за намазване
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Поръсете солта върху брашното, а в кладенчето сложете маята, водата и зехтина. С пръсти разбъркайте продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Поставете топката тесто в намазнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втаса на стайна температура за 30 минути.
За доматения сос нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в тиган с мазнина. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Добавете доматите, нарязани на кубчета, а след това и червеното вино. Оставете соса да поври докато се сгъсти. След като дръпнете соса от котлона, поръсете с риган.
За пълнежа нарежете на едро лука, чушката, лютата чушка /като предварително отстраните семките и/, наденицата пиперони и доматите.
Разточете тестото в голям кръг. Намажете краищата му с предварително разбитите яйца. Намажете половината тесто с доматен сос, а отгоре разпределете продуктите за пълнежа. Най-отгоре поръсете с рукола и рикота. Захлупете пицата и хубаво притиснете в краищата.
Намажете с яйце пицата отвън, а краищата и прегънете с пръсти навътре. Направете няколко дупки с нож в пицата и я прехвърлете в предварително сгорещената тава. Печете калцонето на 220 градуса 20 минути.
Още рецепти:
Различна пица – с червен боб и бекон