
за сместа за наденици:
500 г свинска плешка
1 ч. л. семена от резене
3-4 зърна бахар
10 г сол
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
тънки свински черва
за пастата:
400 г спагети
200 г замразен грах
300 г от каймата за наденици
100 г сирене „Пармезан“
1 глава лук
2 скилидки чесън
40 г сушени домати (в зехтин)
200 мл течна животинска сметана
30 мл зехтин
200 мл бяло вино
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета с големина 2-3 см. Счукайте резенето и бахара в хаванче. Овкусете месото със сол, резенето, бахара и прясно смлян черен пипер.
Смелете месото. Заделете 300 г за пастата (защото за нея не е необходимо да е в черва). Останалото количество напълнете в тънки свински черва и оформете наденички за скара, например.
Нарежете на ситно лука и чесъна. Половината грах пасирайте със сметаната.
В дълбок тиган загрейте зехтина. С лъжица слагайте от каймата и гответе на умерен огън до златисто. Добавете лука и чесъна и гответе, докато омекнат.
Налейте виното. Прибавете пасирания със сметаната грах, нарязаните на ситно сушени домати и оставете на слаб огън. Сварете спагетите до степен ал денте в голяма тенджера с вода и морска сол.
Сипете останалия грах в соса, овкусете с мащерката, сложете сварените спагети. Настържете пармезана, заделете малко за украса, а останалия разбъркайте със спагетите. Налейте 1–2 черпака от водата от варенето и разбъркайте хубаво.
Подправете със сол и пипер на вкус. Сервирайте спагетите със заделения настърган пармезан.
Други рецепти:
- Как да си направим прясна паста?
- Най-доброто с паста
- Диалози на чаша: паста и вино
- Паста "Матричана"
- Идея за вечеря - паста със спанак