олио
5 см корен джинжифил
2 скилидки чесън
2 пълни шепи нарязано зеле
300 г гъби шийтаке, гъби шимеджи, гъби кладница
4 стръка кориандър
3 стръка пресен лук
сварени соба нудли
За соса:
1 с.л. бяла паста мисо
1 ч.л. сусамово олио
2 с.л. соев сос
1 с.л. мирин
1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Загрейте добре уок или плоча. Сипете 2 с.л. олио и запържете обелените и нарязани на тънки филийки джинджифил и чесън. Разбъркайте за минута. Добавете нарязаното на тънки ивици зеле и още 2 с.л. олио. Запържете за минута, като разбърквате непрекъснато.
Добавете гъбите - по-малките цели, шийтаке, разрянаи на четири, а кладницата накъсайте. Разбъркайте.
В купа смесете пастата мисо и останалите продукти за соса. Разбъркайте до хомогенност.
Отделно от зеленчуците, в уока или на плочата, сипете 1 с.л. олио и запържете парчетата месо от омар, като го обръщате често от всички страни. Щом цветът на месото се промени, смесете го със зеленчуците, като разбърквате всичко.
Добавете соба нудлите и полейте със соса. Разбъркайте енергично. Накрая добавете нарязаните на едро кориандър - листа и стъбла и пресен лук. Разбъркайте и сервирайте веднага.
Прочетете още:
Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"