50 г масло със сол
3 големи ябълки
1/2 ч.л. канела
2 с.л. мека кафява захар
12 бисквити амарети (50 г)
7 бисквити дижестив (100 г)
4 с.л. течен мед
4 с.л. амарето (бадемов ликьор)
100 г маскарпоне
Начин на приготвяне:
1. За основата на крамбъла начупете с ръце двата вида бисквити в купа. Добавете меда и разбъркайте. По средата на четири десертни чинии оформете ринг с диаметър 10 см от основата. Поставете чиниите в хладилник, за да се стегне.
2. Обелете ябълките и ги разрежете на 6 парчета. Почистете от семките. Сложете ябълките в купа със студена вода и лимонов сок, за да не потъмнеят.
2. Разтопете маслото в голям тиган. Добавете канелата. Подредете резените ябълки в тигана, легнали на една страна. Гответе 2 минути, като обърнете ябълките веднъж. Поръсете захарта и гответе още 6 минути.
3. Ако използвате газов котлон, фламбирайте ябълките за 10 секунди, като непрекъснато разтърсвате тигана. Ако готвите на друг вид котлон, дръпнете от котлона карамелизираните ябълки и налейте амаретото.
4. Върху охладената основа поставете топли карамелизирани ябълки. Завършете с 1 с.л. маскарпоне.