- люти чушки - 300 гр - 2.29 лв
- моркови - 2 бр - 0.25 лв
- магданоз - 1 връзка - 1.29 лв
- копър - 1 връзка - 1.29 лв
- чесън - 1 глава - 1.20 лв
- мед - 2 с.л. - 0.41 лв
- олио или зехтин - 80 мл - 0.34 лв
- ябълков оцет - 40 мл - 0.18 лв
- сол на вкус
Нашата рецепта за медени люти чушлета е отлично решение за оползотворяване на забравените из ъглите на хладилника ви по няколко люти чушки от предишни пазарувания, казват Mate Kitchen. Опечете ги и им вдъхнете нов живот в компанията на чесън, моркови и свежи, зелени подправки. Затворени в буркан и прибрани на студено, те могат да издържат няколко седмици и да подправят вечерите ви с приятна лютивина.
Според една от популярните мъжки дефиниции съвършената жена е тази, която си хапва без стеснение шкембе чорба и люти чушки. Ако не ги яде, трябва поне да може да ги приготвя. Добрата новина е, че съвършенството е постижимо. Ние ще ви помогнем с полезни съвети и бързи и лесни рецепти.
Мариноването на люти чушки е възможно в куп варианти и комбинации от подправки. Медът в тази рецепта придава специфична плътност на вкуса и отнема от лютивината на чушлетата. Можете да я приготвите както с един сорт, така и да комбинирате няколко – по-сладки и по-изгарящи. В случай че лютото се окаже нетърпимо, може да увеличите количеството мед.
Медените люти чушлета са чудесно допълнение към тежки и по-мазни ястия с червено месо или пък сочни мръвки на скара. Задължително ги поднесете с мек хляб с хрупкава коричка и ги хапвайте с ръка, така е най-вкусно, съветват ни Mate Kitchen.
- Измийте лютите чушки, подсушете ги и ги изсипете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна.
- Обелете морковите и ги настържете на едро. Почистете чесъна и го накълцайте на ситно с малко сол.
- Нарежете копъра и магданоза на ситно.
- В малка купа налейте олиото, оцета и меда и ги разбъркайте до хомогенна смес. Добавете накълцания чесън, морковите и сол на вкус. Отново разбъркайте. Можете да добавите още оцет, ако не ви е достатъчно кисело.
- В голяма купа смесете накълцаните копър и магданоз. Налейте чесново-морковената марината и разбъркайте добре.
- Сложете вътре изпечените и все още топли люти чушки. Разбъркайте и покрийте с капак, за да се задушат и да се смесят вкусовете.
- Поднесете тези апетитни медени люти чушлета с мек хляб с хрупкава коричка.
Прочетете още:
- Все повече хора започват да пият кафето си с бучка масло, ето защо
- Тези звезди се подложиха на кето диета и са повече от доволни
- Кои са осемте най-добри протеина на растителна основа
- Направих тези 5 промени в ежедневието си и свалих 5 килограма неусетно
- Витамин С и неговата сила да ни разхубавява
- Как тялото ни сигнализира, че му липсва витамин Д
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Енергията е в основата на всичко: интервю с холистичния терапевт Гергана Радович
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)