сурово кашу - 50 гр
черни маслини - 400 гр
зехтин - 3 с.л.
винен оцет - 2 с.л.
риган - 1/2 ч.л.
чесън - 1 скилидка
Всички сме си купували маслинова паста от магазина. Има я в бурканчета, има и насипна – на който както му харесва. По-добра от домашната обаче няма и затова решихме да ви покажем как да си я приготвите сами вкъщи по рецепта на Mate Kitchen. Отнема същото време, за което ще отидете до магазина, ще се наредите на опашката и да се приберете обратно вкъщи. Вкусът обаче няма нищо общо.
Взехме черни маслини, за да направим класическа маслинова паста, но по същата рецепта може да приготвите и с каламон, натурални или зелени маслини, ако ги харесвате. Това е вече въпрос на лични предпочитания. Предвидете по около 100 грама на човек. Може и да ви изглежда много, но знаете как вървят разядките на масата.
Много хора смятат, че маслинова паста се прави само от маслини и зехтин. Би могло и така, но за да има по-богат вкус и плътна консистенция, ние добавихме сурово кашу, малко риган и чесън. След като я направите, я оставете да престои десетина минути, за да се смесят вкусовете и след това я предложете на масата. Никой няма да остане безразличен към нея.
Поднесете домашната маслинова паста с хрупкав хляб, риба, пресни зеленчуци – оставяме този избор на вас. Нашата любима комбинация е с маринована херинга. Върху препечена филийка хляб слагаме два силни вкуса, които обаче се допълват съвършено. Пробвайте и няма да съжалявате.
Начин на приготвяне:
1. Почистете маслините от костилките.
2. В чопър накълцайте фино суровото кашу. Добавете към него маслините и ги смелете на гъста каша.
3. Към гъстото пюре добавете чесъна и ригана. Налейте оцета и зехтина и смелете всичко на фина паста.
Внимание: Съдържа сурово кашу, което може да предизвика алергични реакции.