камби средноголеми - 6 бр
моркови средноголеми - 5 бр
прясна целина - 6 стръка
олио - 6 с.л.
винен оцет - 6 с.л.
захар - 6 кафени лъжички
сол - 6 кафени лъжички
чесън - 18 скилидки
черен пипер - 18 зърна
аспирин 1 таблетка на буркан
Тези мариновани пълнени камби с моркови и целина са чудесна рецепта за прясна туршия. След като ги приготвите, са годни за консумация в рамките на следващите 24 часа. Не са твърде кисели, а по-скоро приятно сладникави заради комбинацията от зеленчуци. Знаете, че и червените камби, и морковите са с подчертана сладост. Можете, разбира се, да ги приберете в мазето за зимата. Аспиринът действа като консервант и ще ги запази.
Богатият вкус на нашите мариновани пълнени камби идва от комбинацията от зеленчуци и подправки. Към морковите добавяме целина, която много им подхожда, имаме и чесън, както и черен пипер на зърна. От Mate Kitchen предупреждават да внимавате какъв оцет ползвате. Няма значение дали ще е ябълков, или винен, но задължително трябва да е получен от ферментацията на плодове, а не по химически път. Напоследък в търговската мрежа се предлагат оцети, от които чесънът придобива наситен син цвят, така че непременно четете етикета.
Маринованите пълнени камби са чудесни като мезе за ракия заедно с купичка гореща супа или пък като гарнитура към печено месо. Ще ви споделим една тайна – колеги от екипа си ги хапнаха само с хляб и сирене и бяха повече от доволни. В интерес на истината, комбинацията от туршия и сирене е изключително вкусна, макар и необичайна, подчертават от Mate Kitchen. Ако не се страхувате да правите експерименти с небцето си, опитайте.
Начин на приготвяне:
1. Измийте камбите добре, почистете дръжките и семките и ги подредете в тава.
2. Настържете морковите, нарежете целината, смесете ги и с тях напълнете камбите.
3. Във всяка камба сложете по 1 с. л. олио, 1 с. л. оцет, 1 к. л. захар, 1 к. л. сол, 2-3 зърна черен пипер и 2-3 скилидки чесън.
4. Така напълнените камби запечете във фурната до омекване или когато видите, че люспите започват да се отделят.
5. Наредете камбите в буркан. Най-отгоре сложете счукания аспирин и затворете плътно с капачка. Обърене буркана и го завийте го с кърпа за 24 часа. След това камбите ще са готови за консумация.
Внимание: Съдържа прясна целина, което може да предизвика алергични реакции.