400 г замразен грах
200 г зелена леща
3 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
1 стрък мащерка
1 дафинов лист
1 л зеленчуков бульон
70 мл зехтин
1 с. л. доматен концентрат
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, целината и морковът се почистват и се режат на малки кубчета, а чесънът се наситнява. Запържват се в сгорещения зехтин.
Овкусяват се с ригана, мащерката и дафиновия лист.
Налива се бульонът и се прибавя лещата. Готви се, докато омекне.
След това се добавят грахът и доматеният концентрат, подправя се със сол и черен пипер и се вари на слаб огън още 10 минути.
По желание се поднася с гарнитура от сварен ориз, овкусен с листенца целина и магданоз.
Други рецепти: