хляб - 6 филийки
масло - 30 гр
добруджанска луканка Орехите - 150 гр
чедър - 100 гр
горчица - 2 с.л.
За соса Бешамел
прясно мляко - 200 мл
масло - 25 гр
чедър - 30 гр
брашно - 1 с.л.
индийско орехче - 1 щипка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Френски сандвич, но с пикантно намигване по български – това е крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“ от Mate Kitchen. Съвършеният сандвич за късна закуска през почивните дни. Ще ви трябва малко повече от половин час да го приготвите и определено няма да искате да бързате, когато си го хапвате, защото всяка хапка е несравнимо удоволствие. Поднесете го с пресни зеленчуци или бърза зелена салата. Може би и чаша айрян, за да стане българското намигване още по-отчетливо.
Крок мосю по същество представлява две филийки хляб, намазани с масло, между които има сирене и шунка. Отвън сандвичът също се намазва с масло и се запича на тиган или в тостер. Другият вариант е да се полее със сос Бешамел и да се запече, както правят кулинарите на Mate Kitchen. Ако пък се поднесе с пържено яйце, вече се нарича крок мадам.
За да постигнат богат вкус на сирене, за своя крок мосю Mate Kitchen настъргват чедър и в соса, и върху самия сандвич преди да го върнат във фурната, за да се запече. Съчетава се чудесно с вкуса и аромата на луканката. Тя става толкова неустоима, когато мине през огъня, с разгръщането на всички аромати в нея. От Mate Kitchen я предпочитат много повече така, жарната, затова и я влагат в различни вкусни рецепти – бутерки, гювечета, сандвичи, салати… А когато искат да се поглезим, кулинарите я правят на гребен и използват повода да налеят чаша червено вино.
Опитайте и вие! Започнете с крок мосю с добруджанска луканка „Орехите“ и вижте докъде ще ви отведе този запомнящ се и подканящ вкус.
Добър апетит!
Начин на приготвяне:
1. В тава, покрита с хартия за печене, подредете филийките хляб и ги запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5-6 минути.
2. През това време нарежете добруджанската луканка „Орехите“. От сиренето чедър отрежете 9 тънки парчета.
3. Извадете запечения хляб и 3 от филийките намажете с масло, след което с горчица. Върху тях разпределете добруджанската луканка „Орехите“ и по 3 парчета от сиренето чедър. Захлупете с другите филийки и върнете така получените сандвичи в тавата. Всеки сандвич залейте със сос Бешамел, настържете отгоре останалото сирене чедър и запечете на 180 градуса до златист загар.
За соса Бешамел
1. В касерола разтопете маслото на ниска температура и прибавете брашното. Запържете го докато придобие тъмножълт цвят, след което на тънка струя при непрекъснато бъркане налейте прясното мляко. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
2. Бъркайте непрекъснато след като заври, а щом сосът започне да се сгъстява, дръпнете от котлона и прибавете настъргания чедър. Оставете встрани да се охлади леко.
Внимание: Съдържа горчица, брашно, масло, чедър, прясно мляко и хляб, които могат да предизвикат алергични реакции.