за кюфтетата:
400 г смляно месо от свинска плешка
1 глава лук шалот
1/4 глава лук
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен кориандър
1–2 с. л. рибен сос (фиш сос)
1–2 с. л. соев сос
1 с. л. царевично нишесте
за соса:
400 г домати на кубчета (от консерва)
100 г смляно месо от свинска плешка
250 мл пилешки бульон
50 мл сос от стриди
40 мл олио
2 скилидки чесън
2 глави лук шалот
1/2 глава лук
2 с. л. кетчуп
1 с. л. соев сос
1/2 с. л. сухо чили
1/2 ч. л. куркума
Начин на приготвяне:
Каймата и бульонът за соса се кипват, след което се варят 15 минути. Междувременно се отпенва.
Сместа се пюрира.
Лукът, шалотът и чесънът се наситняват.
Чесънът се запържва в сгорещеното олио. Прибавят се двата вида лук, чилито и куркумата.
Пържат се около 30 секунди и се наливат доматите, кетчупът, сосът от стриди, соевият сос и пюрираното с бульона месо. Вари се още петнайсетина минути и се дърпа от огъня.
Трите вида лук и кориандърът за кюфтетата се наситняват. Смесват се със смляното месо, овкусява се със соев и рибен сос. Прибавя се нишестето и се разбърква.
Оформят се 16 кюфтета, които се готвят 5–6 минути на пара.
След това се прехвърлят в соса, където се варят на много слаб огън около 5 минути.
Кюфтетата се поднасят със соса и по желание – с пресен кориандър.
Други рецепти:
- Съветски бургери
- Кюфтета по чирпански
- Кюфтета и тирамису
- Кюфтета от фиде
- Пълнени кюфтета с гъби и сметана